Další informace o našich produktech

Ghí přepuštěné máslo

Co je Ghí

Ghee, přejato do češtiny jako ghí, je čistý máselný tuk. V podstatě se jedná o to nejlepší z kravského mléka – čistý máselný olej.

Postupnou a přesnou procedurou se z běžného másla tzv. přepouštěním odstraní bílkovina, laktóza, voda a další prvky v másle obsažené. Tento proces zajistí, že správně zpracované máslo, které je touto recepturou přeměněno na ghí, má dlouhou trvanlivost i při bežné pokojové teplotě. To bylo důležité především v minulosti, kdy ješte ledničky nebyly bežnou součástí života. V našich zeměpisných šířkách se pro přepuštěné máslo používal výraz šmolc a lze ho dohledat i ve starých dobových kuchařkách.

Výborný marketing výrobců margarínů, ztužených tuků a jiných “dobrot” však způsobil, že se na jeho přednosti nechalo zcela zapomenout. Naší úlohou je pomoci Vám znovu objevit unikátní vlastnosti a přednosti ghí pro Váš organizmus.

 
 

Proč používat Ghí

Navzdory všem možným trendům light verzí všeho možného (obyčejně nahrazeného škrobem), si musíme uvědomit, že naše tělo tuky jednoduše potřebuje. Většina vitamínů je totiž rozpustná právě v tucích. Zde vyvstává otázka: „Jaké tuky bychom tedy měli jíst?!” Ghí je dle odborníků jeden z nejlépe stravitelných tuků pro lidský organismus.

Samotná ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, dobré trávení či mentální rovnováhu.

Je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Ghí má schopnost vázat lipidy - v tuku rozpustné živiny, které pak snadněji proniknou buněčnými membránami těla. Proto je ghí nedílnou součástí ajurvédské bylinné praxe. Takto je tělo schopné dostat maximum z aktivních složek lěčivých bylin a léčba má tak největší prospěch.

Ghí podporuje činnost tkání a je nepostradatelnou výživou pro plíce a kůži. Doporučuje se konzumovat pro dosažení krásnější a zdravější pleti.

"Dobré Ghí"

Naše ghí, které dodáváme na trh pod značkou "Dobré Ghí”, se vyrábí v BIO certifikované výrobně ve Vysokém Mýtě, přepouštěním a přečištěním kvalitního českého másla z oblastí Českomoravské vrchoviny. Balení Vám představujeme ve třech velikostech (60 ml - mini, 220 ml - střední, 450 ml - velké), aby si každý z Vás našel tu svoji velikost, podle toho jak často budete Ghí používat. Kromě natural verze pro Vás máme i verze ochucené - Dobré Ghí s příchutí česneku, Dobré Ghí s bio kokosovým olejem a Dobré Ghí se špetkou chilli a citronu. Verzi natural dodávame také v BIO kvalitě.

 
 

Vaření na Ghí

Dobré Ghí se Vám při použití na pánvi jen tak lehce nepřepálí a uchová si svou máslovou chuť. Skvěle se proto hodí k přípravě zeleniny či různých druhů mas. Lze na něm osmahnout či orestovat vše, co byste jinak podlili olivovým či řepkovým olejem. Ghí má velmi vysoký bod zápalnosti (cca 240 °C), proto nedochází k uvolňování škodlivých látek do jídla, které nastává při použití jiných tuků s nižším bodem zápalnosti. Je ideálním pomocníkem při pečení a cukrářské výrobě. Koláče či zákusky chutnají lépe a mají delší trvanlivost. Přepuštěné máslo je také hojně využíváno francouzskými kuchaři při přípravě lahodných pokrmů a delikates. Jednoduše dodá Vašim jídlům „něco” navíc…!

UPOZORNĚNÍ: Jakmile začnete používat Dobré Ghí při Vašem vaření a pečení, už se jen velmi těžko navrátíte k tukům pochybné a nižší kvality. Začněte brát ohled na své zdraví a vitalitu!

Vhodné i pro lidi s intolerancí na laktózu

Dobré Ghí je opravdu důkladně přepuštěné máslo a jako takové je přirozeně bezlepkové a je vhodné i pro ty z vás, kteří máte problémy s tolerancí mléčné laktózy. To vše potvrzuje i nedávný laboratorní rozbor akreditovaného pracoviště, kde bylo Dobré Ghí za těmito účely testováno.

 
 

Skladování

Dobré Ghí je ideální uchovávat v temnu a při teplotě v rozmezí 0-20°C. Při používání je nutno nabírat čistou lžící. Vlhko a styk s vodou při skladování může způsobit žluknutí, proto nedoporučujeme skladování v lednici. Při vyšších teplotách může ghí změnit svou konzistenci až na tekutou - olejovitou. Toto nijak nesnižuje kvalitu a při poklesu teploty ghí znovu zhoustne. Pokud je správně skladováno, stává se naopak časem ještě kvalitnějším. Skladované dobře uzavřené, ve tmě a za pokojové teploty má prakticky neomezenou životnost (samozřejmě ne dle zákona).