Další informace o našich produktech

Použití v kuchyni

Vafle s ovocem z pečeného čaje

Určitě znáte lenivá nedělní rána. Pro naši rodinu je tento čas velmi vzácný a rozhodně si ho umíme vychutnat při společné snídani. Jedním z našich oblíbených receptů jsou domácí vafle. Každý z nás si na ně přidá to, co má nejradši – bílý jogurt, kysanou smetanu, zmrzlinu nebo jen kousek másla. Na jednom se ale shodneme všichni – navrch patří ovoce. Pokud není k dispozici čerstvé, použijeme často Pečený čaj, například Borůvku s kardamonem, Brusinku se skořicí či oblíbené Maliny se skořicí.

Takovou pohodu je třeba sdílet, a proto sdílíme i náš oblíbený recept s extra trikem pro lehké a nadýchané vafle, které si vaše rodina zamiluje.

Na cca 6 porcí potřebujete:

  • 2 vejce 
  • 250 g hladké mouky
  • 400 ml vlažného mléka
  • 14 g prášku do pečiva
  • 1 sáček skořicového nebo vanilkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • špetku soli
  1. Předehřejeme si vaflovač.
  2. V jedné misce smícháme všechny suché ingredience - mouku, sůl, prášek do pečiva a sáček skořicového nebo vanilkového cukru.
  3. Rozpustíme si máslo a ohříváme mléko, dokud není vlažné.
  4. Ve druhé misce si rozšleháme dva vaječné žloutky, bílky zatím dáme stranou. Pomalu přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo a smícháme se žloutky.
  5. Všechny naše “mokré ingredience” vylijeme do misky se suchými ingrediencemi a metličkou jemně smícháme dohromady. Snažíme se těsto “zbytečně nepřemíchat” - vafle by zbytečně ztratily svoji nadýchanost.
  6. A teď náš malý trik. Odložené vaječné bílky elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny a přidáme jemně ke zbytku těsta. To způsobí, že naše vafle budou extra lehké a nadýchané. Rodina je bude milovat.
  7. Plotýnky předehřátého vaflovače jemně potřeme olejem, do středu plotýnky pomalu nalijeme těsto a plotýnky vaflovače přitlačíme k sobě.
  8. Pečeme 3-4 minuty. To, že jsou vafle hotové, poznáme tak, že z vaflovače začne vycházet pára.
  9. Na vafle doporučujeme bílý jogurt, zakysanou smetanu či vanilkovou zmrzlinu a ovoce. Pokud není k dispozici čerstvé ovoce, skvělou náhradou je právě Pečený čaj např. Borůvky s kardamonem, Brusinky či Maliny se skořicí.
  10. Společná snídaně může začít!
Stáhnout všechny recepty

Grilované Krevety - v marinádě z pečeného čaje a chilli

Letní grilování zcela jistě není oblíbenou činností pouze v naší rodině. Je to způsob, jak si po pracovním vytížení najít čas na naše přátele. Často proto u nás na zahradě grilujeme a tento recept vznikl celkem náhodou právě při takovémto sobotním odpoledni. Od té doby nesmí chybět na žádném grilování. Chtěli jsme grilovat něco lehčího, a tak jsme rozhodli pro krevety. Rozhodli jsme se lehce „zaexperimentovat“ s pečenými čaji, z čehož samozřejmě vzešla spousta nápadů za hranicí normálu, ale zároveň i jeden, který se velmi uchytil.

Připravíme si:

  1. Krevety napícháme na špízy - nepropadávají tak roštem grilu.
  2. V misce smícháme Pečený čaj - Citron se zázvorem, na malé kousky nakrájenou červenou chilli papričku, přidáme pepř a sůl. Do marinády lze také přidat na jemno nasekaný čerstvý koriandr.
  3. Špízy s krevetami pak na cca 10 minut namočíme do této marinády (samozřejmě můžete i na delší dobu, dle chuti). Grilujeme cca 2 - 3 min.
  4. Podáváme s rukolou a čerstvou zeleninou.

Bublanina

Znáte tu situaci - nedělní odpoledne, manžel se dívá na televizi, děti dělají všechno možné, jenom ne domácí úkoly a všichni se na Vás obracejí, že by si dali “něco sladkého”. Pro tyto případy tu máme pro Vás velmi rychlé řešení, které uspokojí “poptávku” a Vám nezabere celé odpoledne. Bublanina - rychlá a chutná. Nejlepší je samozřejmě použít čerstvé ovoce, ale ne vždy jej máte po ruce - zejména v zimě. Proto se jako výborná náhražka hodí Pečený čaj. Vyzkoušený a rodinnou „odbornou porotou" schválený recept máme zatím s použitím Borůvek s kardamomem, Bezinek se skořicí, a Ostružin s kardamonem.

Na porci pro 5 osob si připravte:

  • 2 vejce
  • 3 lžíce šťávy (bez kousků ovoce) z pečeného čaje
  • 40 g třtinového cukru (šťáva z pečeného čaje je již sladká)
  • 100g hrubé celozrnné pšeničné mouky
  • 1/3 prášku do pečiva
  • 100g ovoce z pečeného čaje

Postup:

  1. Vejce ušleháme společně s cukrem a šťávou z pečeného čaje do lehké pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pak postupně a lehce vmícháme do vyšlehané pěny.
    Formu vyložíme pečícím papírem a na něj nalijeme těsto.
  2. Na vrch poklademe ovoce z pečeného čaje a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20-30 minut.
 

Palačinky s horkým ovocem

Jedním z jídel, o kterém vím, že se zavděčím všem, jsou u nás palačinky. Máme je rádi ničím neplněné, jen složené do trojúhelníčků či šátečků a navrch si dá každý co má rád. U nás je to kopeček zmrzliny, bílý jogurt, zakysaná smetana či tvaroh - podobně jako u vaflí. Navrch samozřejmě patří “horké ovoce”, k čemuž dokonale poslouží ohřáté ovoce z pečeného čaje. Nejčastěji jsou to horké Borůvky s kardamonem, horké Maliny či Brusinky se skořicí nebo horký Černý rybíz s kardamonem.

Tip pro dospěláky: Vyzkoušejte svou palačinku s kopečkem vanilkové zmrzliny a přelijte si přes ni ohřátý Pečený čaj - Višeň s griotkou.

Recept na cca 10 palačinek

  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 300 ml polotučného mléka
  • špetka soli
  1. V misce smícháme mouku a sůl, přidáme cukr, vejce, olej, 2 lžíce mléka a prošleháme elektrickým šlehačem. Za stálého míchání pomalu přiléváme další mléko, aby směs zůstala hladká. Pak vlijeme zbylé mléko. Teď by měla směs mít hustotu smetany.
  2. Rozehřejeme pánev, potřeme olejem a nalijeme do ní naběračkou těsto (na 1 palačinku by měly stačit 3 lžíce těsta). Krouživým pohybem naběračky po dně pánve těsto stejnoměrně rozetřeme. Za cca 15 - 20 vteřin palačinka zezlátne - pak ji obrátíme a cca 30 vteřin opékáme z druhé strany.
  3. Palačinku necháme sklouznout na talíř, pánev znovu potřeme olejem a přidáme těsto na další palačinku.
  4. Palačinky skládáme do trojúhelníčků či šátečků a připravíme si podle své chuti.
    Doporučujeme kopeček zmrzliny, tvarohu, bílého jogurtu či kysané smetany.
  5. Pečený čaj ohřejeme v mikrovlnce, nebo v hrnečku a přidáme k palačince. Doporučujeme Borůvky s kardamonem, Maliny či Brusinky se skořicí, Černý rybíz s kardamonem a pro opravdové fajnšmekry Višeň s kardamonem a griotkou.

Stáhnout všechny recepty